Dit plan behelst het blijvende nautische gebruik van de Noordersluis en het tevens toevoegen van een derde sluisdeur. Zo blijft er sluiscapaciteit ten behoeve van calamiteiten in de nieuwe zeesluis, kan er ‘zoutzuiniger’ geschut worden en maakt het slim tegelijkertijd plannen van de beide grote zeesluizen ook snellere afhandeling van de scheepvaart mogelijk ten behoeve van het bedrijfsleven. Om dit te bereiken dient de Middensluis gesloten te worden die daarmee dan wel beschikbaar komt voor alternatief gebruik (bv. waterlaboratorium of energieopwekking).
Door het tegelijkertijd herinrichten van het terrein rondom het sluiscomplex en het aanleggen van een brug over het Binnenspuikanaal kan er een slimmere en bijna 1 kilometer kortere verkeersroute worden aangelegd voor de IJmondregio.
Tegelijkertijd kan er in de 1e Rijksbinnenhaven een zeekade worden aangelegd en kan het terrein van het Sluiseiland en de 1e Rijksbinnenhaven worden omgevormd tot nat bedrijventerrein ten behoeve van de energietransitie en overige ladingstromen. Hiermee wordt de capaciteit van de zeehaven voor de sluis vergroot. Dit zorgt zowel voor meer flexibiliteit als betere mogelijkheden voor bedrijven die zich inspannen t.b.v. energietransitie. Hiermee wordt invulling gegeven aan de “Visie Noordzeekanaalgebied 2040” om bestaande terreinen zo intensief mogelijk te gebruiken en bestaande ruimten in werkgebieden optimaal te benutten. Voor de financiering zijn zowel het onderhoudsbudget van de middensluis als ook bijdragen van havens en bedrijfsleven in NZKG-regio gewenst en deels al toegezegd.
Dit plan is voortgekomen uit:
Rijkswaterstaat kan naar ons idee door een reallocatie van budget beter geld en moeite stoppen in de jongere Noordersluis dan de lastig te renoveren en qua zeewering lastig op te hogen oudere Middensluis.
Door dit idee te combineren met de wens uit IJmond om meer “natte” bedrijventerrein met zeekades met voldoende diepgang te ontwikkelen, een verhoogde zeewering te realiseren en een betere verkeersroute over het sluiscomplex te verkrijgen, kunnen vele vliegen in één klap worden geslagen en vaart de totale NZKG-regio hier zowel op het land als in het water wel bij.