De Noordersluis Beweegt

Het team De Noordersluis Beweegt! wil de sluis en haar directe omgeving aantrekkelijk maken als verblijfsplek voor een divers flexibel recreatief-cultureel-educatief gebruik.

De sluizen, haven en Tata Steel vormen een uniek landschap in de MRA. Ook vanwege de bijzondere cultuurhistorie is dit een gebied om te koesteren en beleefbaar te maken. De licht- en geluidsbelasting maken dit gebied bij uitstek geschikt voor activiteiten waarvoor elders steeds minder ruimte is: (muziek/kunst/sport)festivals, concerten, theater, een broed- en werkplaats maar ook een pleisterplaats met terrassen en zelfs logiesmogelijkheid. Eigenlijk álle activiteiten waartoe vorm en gebruiksmogelijkheden van de sluis en de kades én het surreële decor uitnodigen.

Het beeldkwaliteitsplan voor de Nieuwe Zeesluis onderscheidt het sluizencomplex als ‘machine’ in het duinlandschap. Wij willen de Noordersluis als ongekende ‘machine’ ontsluiten voor publiek en gereed maken om bovengenoemd gebruik maximaal te faciliteren.

"Erg boeiend. De verschillende invalshoeken vormden een rijke bron aan ideeën waarover we intensief van gedachten gewisseld hebben. In deze karakteristieke omgeving zagen we allerlei kansen en mogelijkheden, van muziekfestivals tot zeemeerminnencontest in de kolk. Van tevoren niet gedacht dat dit ongekende perspectief eruit zou komen."

Van Roosmalen van Gessel Architecten e.p. Marlène van Gessel

Teamleden

  • Marlène van Gessel
    Architect
    Teamtrekker
    Van Roosmalen van Gessel Architecten e.p.
  • Mark Eker
    Regionaal ontwerper
    Provincie Noord-Holland
  • Pascal Helsloot
    Rijkswaterstaat
  • Marinus Kooiman
    Historisch-geograaf
    Cultuurhistorische Projecten
  • Marieke Mulder
    Ruimtelijk ontwerper
    Persoonlijke titel / Gemeente Velsen
  • Jurjen Tjarks
    Regionaal ontwerper
    Provincie Noord-Holland
  • Hubert Toussaint
    Historicus
    Rijkswaterstaat
  • Marc van Roosmalen
    Architect
    Van Roosmalen van Gessel Architecten e.p.

Motivatie

Rijkswaterstaat is nadrukkelijk aanwezig in het Nederlandse landschap. Wegen, dijken, dammen, kanalen, sluizen zijn haar erfgoed en vormen landschappen op zich. Ze zijn veelal niet ontworpen om expliciet mooi te zijn of om te dienen als recreatief decor. Toch worden deze elementen enorm gewaardeerd. Ze zitten in ons DNA. Door de komst van de Nieuwe grote Zeesluis verliest de Noordersluis haar functie. Rijkswaterstaat kan alle ‘liefhebbers’ van haar werken geen mooier cadeau geven dan dit kunstwerk een tweede leven te gunnen als een innovatieve en gastvrije ontmoetingsruimte om te bezoeken, te recreëren, te beleven, te ontdekken, te leren en (mee) te maken. Dit is Rijkswaterstaat 2.0, maker en hoeder van landschap in het publieke domein!

Aanpak

Samen met organisatoren van grote festivals/evenementen scenario’s ontwikkelen en daarmee onderzoeken met welk en hoeveel ‘gereedschap’ verschillende soorten gebruik maximaal gefaciliteerd kunnen worden en hoe logistiek en veiligheid in de sluis en op kades eruit moet zien. Opties overleggen en afstemmen met Rijkswaterstaat. Voor kansrijke opties een gereedschapskist samenstellen met globale aantallen en eisen.
Rijkswaterstaat verzoeken op zoek te gaan naar wat zij ‘in den lande’ zelf of haar partners aan ongebruikt of afgedankt materieel heeft staan (kranen, kraanwagens, pontons, portakabins, een afgeschreven schip of olieplatform etc.) en wat daarvan gebruikt kan worden in de Noordersluis. En diezelfde scenario’s gebruiken om crowd management en veiligheid te onderzoeken.

Uitwerking

Rijkswaterstaat en gemeente moeten we enthousiasmeren en overtuigen van het belang om deze sluis de komende jaren op een andere manier te gaan activeren. De maatschappelijke en de cultuurhistorische betekenis zouden nog meer uitgediept en onder de aandacht gebracht moeten worden om dit sluizencomplex publiekstoegankelijk te houden. We hebben allemaal behoefte aan unieke plekken. Dit is zo’n plek, waar je op locatie, tijdens een festival of kunstmanifestatie of overnachting kunt genieten van deze bijzondere omgeving.

De presentatie